• digitalsocietypodcast

Ajungem MARI prin educație


În acest interviu #Inspiration, din categoria Health & Tech, schimbăm puțin metafora sănătății. Vorbim despre unul dintre cele mai complexe proiecte de sănătate socială din România. Cine are grijă de copiii din centrele de plasament și din mediile defavorizate pe timpul pandemiei și în afara ei? Cum reparăm traumele copilăriei, de la distanță, prin intermediul ecranelor? Cum ne putem implica în asigurarea egalității de șanse pentru cei cărora sistemul actual le dă mai puține oportunități? Cum poate accesul non-formal la educație asigura dezvoltarea pozitivă, continuă, dar și reziliența și pasiunea copiilor? Cum facilitează tehnologia accesul nostru la acești copii și cât de eficient putem astfel ajuta prin intermediul ei?


Cu o dorință de a aduce schimbări în societate, Asociația Lindenfeld a fondat în 2014 programul Ajungem MARI, singurul proiect educațional din România care susține educația copiilor din centre de plasament și medii defavorizate. Proiectul premiat în multiple rânduri a pornit la drum lung cu 0 fonduri, dar cu mulți prieteni care au crezut în viziunea de a schimba viețile tinerilor și prejudecățile adulților. Treptat, programul a fost extins la nivel național. În 6 ani, proiectul s-a implementat în București și 24 de județe, sprijinind peste 2500 de tineri și copii din centre de plasament și medii defavorizate să ajungă #oameniMARI, #responsabili, #independenți și #fericiți. Acest lucru nu ar fi fost însă posibil fără sufletul echipei - #voluntarii. Într-o țară în care oamenii abia încep să înțeleagă că implicarea aduce schimbarea, Ajungem MARI a reușit să implice în proiectele sale peste 7500 de voluntari.


Emilia Ștefania Mocan, Coordonator Național al proiectului Ajungem MARI, crede că voluntariatul o definește cel mai bine, iar interacțiunea cu copiii în cadrul diferitelor activități este partea care-i place cel mai mult. „Sunt perfect conștientă de importanța pe care o are educația în viața unui copil și cred cu tărie în egalitatea de șanse, iar prin Ajungem MARI reușesc zilnic, alături de o echipă minunată și extrem de dedicată, să luptăm pentru aceste lucruri și să le oferim copiilor un viitor mai bun”, povestește ea. De la Emilia vei afla care sunt proiectele permanente și temporare ale programului, cum este lucrul cu copii din centrele de plasament, cum a fost tranziția spre online pentru copii și voluntari, care au fost plusurile și minusurile acestor activități, dar și ce înseamnă să fii voluntar Ajungem MARI.


Implică-te și tu! It’s time to #Connect #Learn #Act.


Cum a început programul Ajungem Mari și care sunt obiectivele și activitățile principale ale Asociației Lindenfeld?

Ajungem MARI este un singurul program educațional al Asociației Lindenfeld. El a apărut pe 8 iunie 2014 la inițiativa Iarinei Taban, președinte al Asociației, care își dorea un program de susținere pe termen lung a copiilor din centre de plasament și medii defavorizate. În timpul unei vizite la unul din centrele din București, Iarina a întâlnit un puști de 3 ani, care fusese abandonat de asistentul lui maternal și lăsat într-un centru de plasament printre alți 40 de copii. Plângea mereu, o apuca strâns de mână și-o trăgea deoparte. Tot ce își dorea era atenția unui adult.


Nu putea să-l ia acasă nici pe el, nici pe ceilalți 40 de copii din acel centru, însă Iarina și-a dorit mult să poată face ceva pentru ei. La câteva zile a pornit Ajungem MARI în București, cu fonduri 0, dar cu planuri mari și cu mulți oameni alături care au înțeles nevoia și motivația ei. Fiecare a contribuit cu ceva și cu ajutorul lor programul s-a extins rapid. Azi Ajungem MARI sprijină constant peste 2500 de copii și tineri instituționalizați și din medii defavorizate din București și 24 de județe cu ajutorul a 1600 de voluntari care lucrează săptămânal cu acești copii.


Scopul programului este să sprijine, pe termen lung, educația copiilor și tinerilor, să le dea o șansă la un viitor mai bun, să-i ajute să devină oameni MARI, responsabili, independenți și fericiți.

Ajungem MARI este un program educațional care include mai multe proiecte permanente și temporare. Cel mai mare proiect este „Dă-ți pasiunea mai departe”, care a câștigat premiul III la categoria „Programe” la Gala Societății Civile din 1 octombrie. Proiectul se desfășoară la nivel național și sprijină copiii instituționalizați prin implicarea unui număr mare de voluntari care devin profesori și prieteni pentru copii. Voluntarii lucrează săptămânal cu copiii din centre și susțin ore de pregătire școlară sau ateliere creative cu grupe de câte 3-6 copii.


Explorator pentru o zi” este un alt proiect permanent Ajungem MARI, prin care organizăm ieșiri și excursii în afara centrelor și le oferim copiilor ocazia de a descoperi locuri noi. În paralel, organizăm tabere de dezvoltare personală, vizite de orientare profesională în companii, cursuri vocaționale și de calificare, atelierele educative (de educație pentru sănătate, educație financiară și antreprenorială, educație civică, TIC și siguranță online), consiliere vocațională, terapie și logopedie. Tot în cadrul Galei Societății Civile, proiectul Ajungem MARI și Responsabili, a primit premiul I în secțiunea Proiecte și campanii de Voluntariat pentru cursurile de educație pentru sănătate, financiară, civică și TIC, adaptate pentru copiii instituționalizați și susținute de voluntari pentru peste 800 de copii.


Felicitările și mulțumirile noastre merg în primul rând către toți voluntarii Ajungem MARI care le-au dăruit timp, cunoștințe și încurajări copiilor din centrele de plasament!Cum este lucrul cu copiii din centrele de plasament?

Este minunat să lucrezi cu acești copii și să vezi cum se dezvoltă, dar asta vine cu multe provocări date de mediile din care provin și traumele lor. Lucrul cu ei este destul de dificil deoarece în spatele copiilor se află multe experiențe traumatizante de la separarea de familie și instituționalizare până la abuzuri și lipsa unei persoane de atașament care să le fie mereu alături și să îi încurajeze.


Mediul dur din care vin copiii poate să fie foarte șocant pentru voluntari. Însă nu ne concentrăm pe trecutul lor, ci vorbim despre prezent, despre ce putem face acum pentru copii, cum îi putem încuraja, ce îi putem învață și cum putem să-i ajutăm să aibă șansa la un viitor mai bun. Uneori comportamentul și reacțiile copiilor nu sunt cele mai potrivite, motivația lor lipsește adesea și-au foarte puțină încredere în ei înșiși, însă toate acestea vin din poveștile lor triste de viață. Este nevoie de multă răbdare, perseverență, consecvența, de energie și optimism și de multă încredere în partea voluntarilor. Schimbările nu se petrec peste noapte și voluntarii își dau seama că nu pot avea așteptări uriașe de la ei. Dar copiii fac pași mici și datorită implicării constante a voluntarilor apar și micile rezultate și schimbări în bine în viața lor, iar asta ne motivează pe toți și ne dă energie să continuăm.


Care a fost povestea care v-a impresionat cel mai tare?

Sunt multe povești impresionante la Ajungem MARI: voluntari care au făcut credit pentru o casă mai mare ca să poată lua în plasament 4 frați dintr-un centru, copii care, în ciuda trecutului dureros, au reușit să aibă rezultate excepționale la școală și să se înscrie chiar la facultate, pe locurile de buget, copii atât de motivați și perseverenți încât au ajuns campioni naționali la oina, tineri pe care am ajuns să îi invităm la concertele noastre aniversare să cânte piese compuse de ei sau alături de trupa pe care și-au format-o și multe altele.


E greu de ales o singură poveste din toate acestea, însă una foarte impresionantă este cea a unui tânăr din București, diagnosticat cu o forma severă de autism. La început nu putea să comunice decât prin semne și era exclus de la aproape orice activitate cu restul copiilor. Tânărul a ajuns în viața colegei noastre și a soțului ei, amândoi voluntari Ajungem MARI de 5 ani. Au lucrat mult împreună și l-au dus săptămânal la terapie timp de peste 4 ani. Acum 2 ani, pe vremea asta, citeam un raport în care spuneau cum băiatul care se exprima în 90% dintre situații prin gesturi sau semne, care nu știa să citească și să scrie nici măcar o silabă, a fost admis în clasa a IX-a la Școala Profesională de Arte și Meserii la clasa de tâmplărie. Vocația tâmplăriei a descoperit-o tot prin Ajungem MARI la cursurile de bricolaj la care mergea cu voluntarii. Tânărul are grijă acum de propria lui grădină, participă la activități cu ceilalți copii, comunică mult mai bine, îi place să creeze obiecte din lemn și chiar a vândut la târgurile noastre caritabile câteva scaune din lemn făcute de el.


Cum a fost tranziția spre online pentru echipa Ajungem MARI, în perioada stării de urgență? Dar pentru copii?

Starea de urgență a fost plină de exerciții de imaginație, de scenarii care mai de care mai pesimiste, în care ne-am văzut proiectele anulate rând pe rând, în care am încercat să le adaptăm, să le salvăm. A fost o perioadă a întrebărilor fără răspuns, ceea ce a devenit greu de gestionat. Am avut noroc de sponsori extraordinari, care au înțeles că nevoile copiilor noștri se schimbă și au acceptat adaptarea proiectelor fără să ne preseze. Pentru că la început oricât am fi vrut să mutăm activitățile online, pe lângă faptul că nu existau calculatoare în centre, era și o neliniște și o agitație generală, atât în rândul copiilor, cât și al personalului și al voluntarilor. Așa că am putut să tragem aer adânc, să luăm lucrurile așa cum vin și să așteptăm să se așeze, ceea ce până la urmă s-a întâmplat. Am profitat de timp să facem planuri, să pregătim materiale pentru voluntari, suporturi de curs și proiecte noi.Cum ați reușit să țineți legătura cu copiii în această perioadă și ce activități ați reușit să faceți?

Voluntarii au ținut mult legătura telefonic cu copiii în această perioadă. Sunau constant la centre și se asigurau că toți copiii sunt bine, le-au transmis mesaje de încurajare și i-au asigurat ca încă au susținerea lor și ca sunt acolo pentru ei. Unii au organizat și apeluri video pe Facebook, WhatsApp sau Zoom, la început mai puțin, dar treptat ele au devenit din ce în ce mai dese și copiii s-au adaptat și ei situației și acum așteaptă să-i revadă pe voluntari online. Echipa noastră s-a străduit să pregătească pentru voluntari o mulțime de idei de jocuri și activități adaptate mediului online. Multe din acestea au funcționat și copiii au fost foarte entuziasmați să participe. Am avut chiar și un concurs de provocări online care a adus multă veselie în rândul copiilor.În lunile mai și iunie am organizat și sesiuni de meditații online pentru copiii care aveau examene (BAC sau evaluările naționale) și lucrurile au mers foarte bine. Chiar dacă timpul de pregătire a fost scurt, rezultatele au apărut și mulți copii au reușit să treacă aceste examene și chiar să obțină note mari cu ajutorul voluntarilor și ședințelor de pregătire online la materiile la care aveau nevoie.


În perioada aceasta avem în derulare un proiect despre siguranța online și offline, cu ateliere interactive, jocuri și activități educative pe care voluntarii le țin online pentru copii. Și lucrăm în continuu la idei noi, la planuri de lecții adaptate, la jocuri și metode care pot fi puse în aplicare în mediul online.


Care credeți că au fost plusurile și minusurile acestor tipuri de activități?

E greu să simți îmbrățișările copiilor online. Înainte voluntarii simțeau o deconectare când intrau în universul copiilor. Acum, când cei mai mulți lucrează online, este mai puțin tentant ca după ședințele de la serviciu să mai organizeze un Zoom cu copiii. Pe lângă asta, copiii nu au intimitate în centre, e foarte dificil să organizezi o grupă și să împarți atenția între copii, așa cum înainte reușeai luându-i pe rând de mână. Nu e ușor nici să le menții atenția copiilor. Însă încercăm să-i ajutăm pe voluntari cât mai mult prin materiale și training să se adapteze și să păstreze conexiunea emoțională cu copiii. Partea bună a acestor întâlniri e că ele necesită mai puțin timp. Voluntarul nu trebuie să mai meargă până la centru pentru a lucra cu copiii. Iar în județele în care majoritatea centrelor se află în afara orașului, la distanțe de jumătate și chiar o oră de mers cu mașina, varianta de online este una bine-venită.


Ce înseamnă să fii voluntar Ajungem Mari și ce importanță au voluntarii pentru succesul programului?

În cei 6 ani de activitate peste 7800 de voluntari au mers la copii și au lucrat cu ei. La 8 luni facem noi recrutări și cei interesați se pot înscrie pe site pe www.ajungemmari.ro. Acolo găsesc procedura de înscriere și detalii despre proiectele noastre. Persoanele interesate trec printr-un training care este obligatoriu. Ulterior, voluntarii sunt împărțiți la centre în funcție de disponibilitatea lor și de zona unde locuiesc astfel încât să ajungă ușor la copii. Este foarte important ca în aceste opt luni, voluntarii să vină săptămânal, să fie consecvenți și predictibil. Pentru copii, acest lucru este o promisiune și trebuie să o trateze cu responsabilitate. Chiar dacă este voluntariat, este o responsabilitate asumată față de copii, în primul rând. Iar pentru noi, voluntarii sunt motorul acestui program. Noi venim constant cu idei de proiecte noi, dar pentru toate avem nevoie de voluntari, de acești oameni minunati care fac ca lucrurile să se întâmple.Voluntarii lucrează săptămânal cu copiii, câte 2 ore, în centre sau mai nou, online. Copiii sunt împărțiți în grupe și se lucrează în funcție de pasiunile lor: fie că e română, matematică, engleză, muzică, teatru, dans, totul se face prin joacă. Voluntarii primesc constant resurse și idei de la noi și participa la traininguri pe parcurs. Activitățile trebuie adaptate la fiecare copil și la nevoile lui de învățare. Sunt copii care învață mai bine prin muzică, unii sunt mai receptivi la jocuri, unii introvertiți și lucrează mai bine unu la unu. Cea mai importantă este relația de încredere între voluntar și copil.


Rezultatele apar atunci când există consecvență și putem să le observăm în rapoartele voluntarilor. Vedem că au devenit copiii mai încrezători în forțele lor, și-au dezvoltat abilitățile, sunt mai sociabili, sunt mai comunicativi, sunt mai stabili, au învățat să își controleze furia și emoțiile, au devenit mai deschiși la experiențe noi, au o perspectivă mai bună asupra viitorului lor, sunt mai motivați să învețe. nu au înjurat în public. Noi ne bucurăm de fiecare reușită, îi felicităm pe voluntari pentru cel mai mic succes și avem răbdare pentru că lucrurile se întâmplă bine în timp.


Nu căutăm voluntari care au experiență cu copiii, ci doar oameni serioși și implicați care să înțeleagă că nevoia copiilor e de sprijin pe termen lung. E important să fii deschis, să nu faci niciun fel de discriminare, să înțelegi că acești copii au un istoric diferit, au trecut prin multe și nu au avut un mediu propice de dezvoltare ceea ce se reflectă adesea în comportamentul lor. Este important să nu te dai bătut ușor și să înțelegi că schimbările nu apar peste noapte ci e nevoie de perseverență și dedicare. Rezultatele nu sunt vizibile imediat, dar ele există cu siguranță și fiecare interacțiune și experiență frumoasă oferită copiilor reprezintă un pas înainte în dezvoltarea lor. Voluntarul ideal înțelege toate aceste lucruri, este creativ, perseverent și reușește să-și adapteze mereu activitatea în funcție de nevoile copiilor.


Cum putem să ne inscriem ca voluntari la proiectele Ajungem MARI?

Pentru cei interesați să devină voluntari Ajungem MARI, pot citi detaliile și completa formularul online, până pe 11 octombrie în secțiunea Devino voluntar.Voluntarul va lucra săptămânal cu 1-3 copii în ședințe online de 1-1,5 ore și va putea folosi restul timpului pentru pregătirea activităților. Va avea susținerea consilierilor educaționali și a unei echipe grozave de voluntari implicați și cu experiență. Contăm pe implicarea pe termen lung, pentru a putea stabili o legătură cu copiii. Modulul de voluntariat se va desfășura în perioada decembrie 2020 - iunie 2021.


Căutăm voluntari cu vârstă peste 16 ani, din orice domeniu, care să își asume cu seriozitate 7 luni de voluntariat, să aibă răbdare și să caute mereu noi metode să îi atragă pe copii spre învățare. Bineînțeles, e nevoie și de ceva cunoștințe de lucru pe calculator pentru desfășurarea orelor online.

*Toate fotografiile sunt preluate de pe site-ul Ajungem MARI și de pe pagina de Facebook Ajungem Mari.Erika Iszlai


(sursă imagine)