• digitalsocietypodcast

Ajungem MARI prin educație


În acest interviu #Inspiration, din categoria Health & Tech, schimbăm puțin metafora sănătății. Vorbim despre unul dintre cele mai complexe proiecte de sănătate socială din România. Cine are grijă de copiii din centrele de plasament și din mediile defavorizate pe timpul pandemiei și în afara ei? Cum reparăm traumele copilăriei, de la distanță, prin intermediul ecranelor? Cum ne putem implica în asigurarea egalității de șanse pentru cei cărora sistemul actual le dă mai puține oportunități? Cum poate accesul non-formal la educație asigura dezvoltarea pozitivă, continuă, dar și reziliența și pasiunea copiilor? Cum facilitează tehnologia accesul nostru la acești copii și cât de eficient putem astfel ajuta prin intermediul ei?


Cu o dorință de a aduce schimbări în societate, Asociația Lindenfeld a fondat în 2014 programul Ajungem MARI, singurul proiect educațional din România care susține educația copiilor din centre de plasament și medii defavorizate. Proiectul premiat în multiple rânduri a pornit la drum lung cu 0 fonduri, dar cu mulți prieteni care au crezut în viziunea de a schimba viețile tinerilor și prejudecățile adulților. Treptat, programul a fost extins la nivel național. În 6 ani, proiectul s-a implementat în București și 24 de județe, sprijinind peste 2500 de tineri și copii din centre de plasament și medii defavorizate să ajungă #oameniMARI, #responsabili, #independenți și #fericiți. Acest lucru nu ar fi fost însă posibil fără sufletul echipei - #voluntarii. Într-o țară în care oamenii abia încep să înțeleagă că implicarea aduce schimbarea, Ajungem MARI a reușit să implice în proiectele sale peste 7500 de voluntari.


Emilia Ștefania Mocan, Coordonator Național al proiectului Ajungem MARI, crede că voluntariatul o definește cel mai bine, iar interacțiunea cu copiii în cadrul diferitelor activități este partea care-i place cel mai mult. „Sunt perfect conștientă de importanța pe care o are educația în viața unui copil și cred cu tărie în egalitatea de șanse, iar prin Ajungem MARI reușesc zilnic, alături de o echipă minunată și extrem de dedicată, să luptăm pentru aceste lucruri și să le oferim copiilor un viitor mai bun”, povestește ea. De la Emilia vei afla care sunt proiectele permanente și temporare ale programului, cum este lucrul cu copii din centrele de plasament, cum a fost tranziția spre online pentru copii și voluntari, care au fost plusurile și minusurile acestor activități, dar și ce înseamnă să fii voluntar Ajungem MARI.


Implică-te și tu! It’s time to #Connect #Learn #Act.


Cum a început programul Ajungem Mari și care sunt obiectivele și activitățile principale ale Asociației Lindenfeld?

Ajungem MARI este un singurul program educațional al Asociației Lindenfeld. El a apărut pe 8 iunie 2014 la inițiativa Iarinei Taban, președinte al Asociației, care își dorea un program de susținere pe termen lung a copiilor din centre de plasament și medii defavorizate. În timpul unei vizite la unul din centrele din București, Iarina a întâlnit un puști de 3 ani, care fusese abandonat de asistentul lui maternal și lăsat într-un centru de plasament printre alți 40 de copii. Plângea mereu, o apuca strâns de mână și-o trăgea deoparte. Tot ce își dorea era atenția unui adult.


Nu putea să-l ia acasă nici pe el, nici pe ceilalți 40 de copii din acel centru, însă Iarina și-a dorit mult să poată face ceva pentru ei. La câteva zile a pornit Ajungem MARI în București, cu fonduri 0, dar cu planuri mari și cu mulți oameni alături care au înțeles nevoia și motivația ei. Fiecare a contribuit cu ceva și cu ajutorul lor programul s-a extins rapid. Azi Ajungem MARI sprijină constant peste 2500 de copii și tineri instituționalizați și din medii defavorizate din București și 24 de județe cu ajutorul a 1600 de voluntari care lucrează săptămânal cu acești copii.


Scopul programului este să sprijine, pe termen lung, educația copiilor și tinerilor, să le dea o șansă la un viitor mai bun, să-i ajute să devină oameni MARI, responsabili, independenți și fericiți.

Ajungem MARI este un program educațional care include mai multe proiecte permanente și temporare. Cel mai mare proiect este „Dă-ți pasiunea mai departe”, care a câștigat premiul III la categoria „Programe” la Gala Societății Civile din 1 octombrie. Proiectul se desfășoară la nivel național și sprijină copiii instituționalizați prin implicarea unui număr mare de voluntari care devin profesori și prieteni pentru copii. Voluntarii lucrează săptămânal cu copiii din centre și susțin ore de pregătire școlară sau ateliere creative cu grupe de câte 3-6 copii.


Explorator pentru o zi” este un alt proiect permanent Ajungem MARI, prin care organizăm ieșiri și excursii în afara centrelor și le oferim copiilor ocazia de a descoperi locuri noi. În paralel, organizăm tabere de dezvoltare personală, vizite de orientare profesională în companii, cursuri vocaționale și de calificare, atelierele educative (de educație pentru sănătate, educație financiară și antreprenorială, educație civică, TIC și siguranță online), consiliere vocațională, terapie și logopedie. Tot în cadrul Galei Societății Civile, proiectul Ajungem MARI și Responsabili, a primit premiul I în secțiunea Proiecte și campanii de Voluntariat pentru cursurile de educație pentru sănătate, financiară, civică și TIC, adaptate pentru copiii instituționalizați și susținute de voluntari pentru peste 800 de copii.


Felicitările și mulțumirile noastre merg în primul rând către toți voluntarii Ajungem MARI care le-au dăruit timp, cunoștințe și încurajări copiilor din centrele de plasament!Cum este lucrul cu copiii din centrele de plasament?

Este minunat să lucrezi cu acești copii și să vezi cum se dezvoltă, dar asta vine cu multe provocări date de mediile din care provin și traumele lor. Lucrul cu ei este destul de dificil deoarece în spatele copiilor se află multe experiențe traumatizante de la separarea de familie și instituționalizare până la abuzuri și lipsa unei persoane de atașament care să le fie mereu alături și să îi încurajeze.


Mediul dur din care vin copiii poate să fie foarte șocant pentru voluntari. Însă nu ne concentrăm pe trecutul lor, ci vorbim despre prezent, despre ce putem face acum pentru copii, cum îi putem încuraja, ce îi putem învață și cum putem să-i ajutăm să aibă șansa la un viitor mai bun. Uneori comportamentul și reacțiile copiilor nu sunt cele mai potrivite, motivația lor lipsește adesea și-au foarte puțină încredere în ei înșiși, însă toate acestea vin din poveștile lor triste de viață. Este nevoie de multă răbdare, perseverență, consecvența, de energie și optimism și de multă încredere în partea voluntarilor. Schimbările nu se petrec peste noapte și voluntarii își dau seama că nu pot avea așteptări uriașe de la ei. Dar copiii fac pași mici și datorită implicării constante a voluntarilor apar și micile rezultate și schimbări în bine în viața lor, iar asta ne motivează pe toți și ne dă energie să continuăm.