• digitalsocietypodcast

Când știința și tehnologia vin în ajutorul sănătății


#DigitalSociety #StoriesFromANaturalExperiment #HealthAndTech


Ce ne sperie mai tare? Criza sanitară sau faptul că nu înțelegem suficiente despre ea? Știința și tehnologia, puse în serviciul politicilor de sănătate publică, au acel efect ”WOW” de înțelegere și acțiune. Încrederea și siguranța oamenilor derivă din transparența instituțională și colaborarea cu experți pentru gestionarea acestei crize. În episodul 3 din Digital Society Podcast, seria #StoriesFromANaturalExperiment, împreună cu Octavian Jurma, autoritatea națională informală a monitorizării și predicției dinamicii pandemiei în România, abordăm două aspecte care ne-au cutremurat în ultimele luni: criza sanitară și modul în care, cu toții, o gestionăm.


Cu doar o oră și jumătate dedicate pe zi și resurse proprii, Tavi generează impact social pozitiv. El demonstrează că implicarea face diferența între cum înțelegem și cum acționăm, la nivel individual și social, în această perioadă. Misiunea lui a început prin monitorizarea și analiza datelor publice legate de răspândirea SARS-COV-2 în România din nevoia de a fi informat, pentru a putea lua cele mai bune decizii pentru el și familia lui. Prin comunicarea vizuală a analizelor științifice în spațiul public, însă, Tavi a realizat că există o pătură socială enormă, educată, interesată, care are nevoie constantă de această transparență, din aceleași motive. A ajuns astfel să devină o sursă responsabilă de cunoștințe în privința dinamicii pandemiei și să ajute în mod direct comunități locale și instituții publice.


Situația actuală ne-a prins pe toți nepregătiți, în special instituțiile publice, care sunt implicate direct în gestionarea crizei. Pentru multe dintre aceste instituții atribuțiile, procesele de comunicare, de interacțiune internă și externă s-au schimbat radical. În contextul nevoii de a acționa extrem de rapid, de a se adapta și mai rapid la noile condiții, angajații acestor instituții au învățat mai degrabă din mers decât prin instructaj specific situațiilor de criză, ca noi toți, cum să facă față noilor provocări. În acest ritm, pentru cei care lucrează în astfel de instituții o serie nouă de procese de lucru s-a deschis, pe lângă cele de care erau deja responsabili. După câteva luni foarte intense, toată lumea este stresată, anxioasă, extenuată, iar noi nu suntem întocmai mai aproape de instituții funcționale care să gestioneze criza în mod eficient și sustenabil.


Indivizii, dar și companiile preiau inițiativa și, încet, încet contribuie activ la implementarea unor soluții sistematice și sustenabile pentru perioada în care ne aflăm. Tavi este implicat într-un sistem colaborativ de gestionare a crizei sanitare la nivel local, împreună cu grupul AntiCovidTM, Direcția de Sănătate Publică Timiș (DSP) și Nokia. Evaluând urgența situației, aceștia lucrează la dezvoltarea, în regim pro bono, a unei platforme digitale pentru colectarea și analiza datelor epidemiologice. Digitalizarea raportării cazurilor de infectare și gestionării focarelor de infecție la nivel local reprezintă o nevoie în adevăratul sens al cuvântului, în această criză. Acest parteneriat între știință, tehnologie, sănătate publică și administrare locală este un exemplu de bune practici. Cu toate dificultățile cu care se confruntă fiecare dintre noi, cu toate incertitudinile generate de această criză pentru fiecare dintre noi, rămânem totuși cu alegerea de a aștepta sau de a acționa.


La misiunea lui Tavi putem contribui și noi. Acest efort necesită în continuare implicare - pe partea de automatizare, comunicare, design, strategie, mobilizare. Fiecare dintre noi are abilități utile în această criză și nu e nevoie de nimic mai mult decât de deschidere; de încrederea că împreună suntem mai mult decât suma abilităților noastre - generăm organisme sociale puternice, cu sens, și forward moving.

It’s time to #connect #learn #act - episodul Health & Tech - Sâmbătă (26 septembrie), la ora 6PM.


Bianca Dohan


(sursă imagine)