• digitalsocietypodcast

Culture & Tech - Povești, provocări, soluții în pandemie

Updated: Nov 23, 2020


#DigitalSociety #StoriesFromANaturalExperiment #CultureAndTechPandemia ne-a învățat pe toți că trebuie să ne adaptăm noului „normal” al vieții de zi cu zi. Pentru cei mai norocoși dintre noi, ritmul cotidian a suferit schimbări minore, însă pentru artiști și toți ceilalți oameni din domeniul culturii, dinamica s-a schimbat radical. Acum, aplauzele și emoțiile se simt, în cel mai bun caz, prin ecrane. „Adaptează-te sau vei pieri”, aude acum fiecare om de cultură. În ultimele luni, sectorul cultural este unul dintre cele mai afectate de răspândirea Covid-19. Într-un peisaj sumbru și plin de incertitudine, zărim însă și inițiative reușite, voci care creează soluții.


În episodul dedicat Culture & Tech în România vă vom face cunoștință cu trei dintre aceste voci. Bogdan Topîrceanu, Dragoș Silion și Oana Ghera vorbesc în episodul din seria #StoriesFromANaturalExperiment despre proiectele lor, ArtLink și Bloc Zero, menite să facă viețile celor din jur, precum în veșnicul clișeu, puțin mai roz - într-o lume atât de gri.


Bogdan Topîrceanu este artist, graphic designer și doctor în arte vizuale. Dragoș a studiat la Facultatea de Informatică din Iași, atât la licență, cât și la master. În ultimii trei ani s-a concentrat pe realitatea augmentată și virtuală - iar pasiunea lui pentru acest domeniu s-a concretizat și în colaborarea sa cu Bogdan. Împreună, Bogdan și Dragoș au creat aplicația ArtLink, despre care am putea spune, în mod simplist, că este o galerie de artă, accesibilă din mers. Aplicația folosește realitatea augmentată pentru a le oferi oamenilor o expoziție de artă dinamică și fresh, prin intermediul telefonului mobil - o modalitate de a apropia de artiștii contemporani de public. ArtLink ne oferă oportunitatea de a explora universul artei vizuale, chiar din propriile case, fiind în siguranță.


Oana Ghera face critică și curatoriat de film, educație cinematografică și management cultural. Ea este co-fondatoare și vicepreședinte a Asociației Bloc Zero, un player inovator aflat la intersecția dintre cultură, educație și organizare comunitară. Bloc Zero utilizează instrumente online populare pentru a ajunge la un public cât mai larg și pentru a fi o soluție culturală cât mai accesibilă. Alături de Oana se află o echipă cu experiență în educația nonformală și educația prin cultură, puse în practică prin evenimente în localități defavorizate cultural și prin acțiuni de management cultural la nivel național.


Episodul 4 al Digital Society Podcast vă prezintă cele două inițiative diferite, care folosesc tehnologia pentru a se adapta și pentru a crește, a se dezvolta și a-și clădi misiunea inițială, chiar și într-o perioadă dificilă. Poveștile lor, provocările, dar mai ales soluțiile implementate în perioada pandemiei le puteți afla chiar de la ei, mâine, 11 noiembrie, de la ora 6 PM.


It’s time to #connect #learn# #act.(sursă imagine)