• digitalsocietypodcast

#IMbold Policy & Tech

Updated: Mar 26, 2021


#DigitalSociety #StoriesFromANaturalExperiment #PolicyAndTechFără doar și poate, în jurul nostru, auzim tot mai des cuvinte precum digitalizare, smart city, sau societate digitală (sic), mai ales acum, în contextul pandemiei. Dar oare am înțeles cu adevărat la ce se referă și unde se află România în procesul de transformare digitală?

Să facem întâi, pe scurt, diferența între concepte. Conform glosarului Gartner IT, digitizare înseamnă trecerea informațiilor colectate și generate de o organizație din format analog în format digital, pentru a optimiza accesul la acestea și pentru a permite analiza și vizualizarea datelor cu care operează organizația.


Digitalizarea se referă la optimizarea operațiunilor unei organizații, prin proiectarea și tranziția la o infrastructură tehnologică și de comunicare ce permite lucrul cu datele digitizate. Digitalizarea este un proces care schimbă modelul de business al unei organizații, fie ea publică sau privată și care necesită actualizarea competențelor celor implicați în munca digitală (competențe digitale).


Conceptul de Smart City presupune mai mult un instrument tehnologic format din rețele și alte dispozitive inteligente, care pot comunica în timp real cu un centru, o „minte digitală” a orașului și care poate să ajute comunitatea din oraș din punct de vedere al poluării, al optimizării timpului în trafic, al spațiilor verzi de vizitat și conexiuni reale și fizice între membrii comunității.


Prin intermediul acestor procese și cu ajutorul tehnologiilor digitale, interacțiunile, comunicațiile, relațiile și alte funcții ale afacerilor unei organizații sunt transpuse într-un mediu digital, pentru a îmbunătăți procedurile deja existente.


În spațiul public, aceste procesele de digitizare și digitalizare sunt strâns legate de concepte precum transparency and accountability, sau transparență și responsabilitate instituțională în relația cu cetățenii. Prin faptul că au acces la date actuale despre operațiunile instituțiilor publice, cetățenii pot lua decizii mai informate cu privire la probleme de interes pentru ei. De asemenea, digitizarea și digitalizarea sunt strâns legate și de conceptul de data-driven, evidence-based policy making, adică procesarea datelor colectate de instituții publice și din spațiul public, pentru a îmbunătăți deciziile și pentru a informa decidenții în timp real cu privire la problemele comunităților pe care le deservesc.


În episodul dedicat Policy and Tech în România, îi aducem în prim plan pe Bogdan Ivănel și pe Val Mureșan. Două persoane diferite, dar cu un punct de interes comun: atenția oferită transformării digitale a României.


Bogdan Ivănel este co-fondator și CEO Code for Romania, o organizație și comunitate cu peste 2000 de voluntari, care se ocupă cu Civic Technology și digitalizarea României. Misiunea organizației dar și a lui Bogdan este să ducă utilizarea tehnologiei pentru binele social într-o zonă mult mai coerentă, și să accentueze faptul că este dreptul și datoria noastră să folosim tehnologia drept un instrument care ne-ar face viețile mai ușoare. Aplicațiile digitale dezvoltate pro-bono de voluntarii Code for Romania pot fi accesate aici.


Val Mureșan este consilierul personal al primarului Timișoarei, Dominic Fritz, și este responsabil de strategia de digitalizare și Smart City a orașului. Scopul lui Val este de a-și folosi cunoștințele și rețelele de care beneficiază, pentru a reuși să conecteze mai bine administrația publică de cetățenii timișoreni. El speră să creeze, cu ajutorul tehnologiei, o atmosferă cât mai naturală și transparentă, toate cu scopul de a ușura viețile cetățenilor. Varianta beta a platformei Transparență Primăria Timișoara care arată cum sunt cheltuiți banii publici la nivel local poate fi accesată aici.


Episodul 5 al sezonului Stories from a Natural Experiment vă va prezenta cum luptă două personaje diferite, la diverse scale, pentru a îmbunătăți sistemul românesc de administrație publică și pentru a face viața românilor mai ușoară. Puteți afla detalii despre inițiativele și organizațiile celor doi, dar și despre provocările și progresul acestora, în episodul principal din seria Policy and Tech al Digital Society Podcast, care va fi lansat astăzi la ora 18:00 pe www.digitalsocietypodcast.com, canalul nostru de YouTube și pe principalele platforme de podcasts.


#comingsoon


It’s time to #connect #learn #act. (sursă foto: freepik.com, vecteezy.com)