• digitalsocietypodcast

It’s time to #Connect #Learn #Act

Updated: Aug 5, 2020

#StoriesFromANaturalExperiment #EduAndTech #DigitalSociety


Anul acesta am înțeles cu toții ce înseamnă „You only live once”. Și-am înțeles - the hard way - că doar împreună putem fi mai puternici. Pentru că de acum noi suntem viitorul. 2020 ne-a învățat că trebuie să fim uniți, înțelegători - implicați. Iar în era digitală, am privit ani de zile de pe margine cum lumea se schimbă, evoluează, iar societatea prinde alt contur. Împreună putem colora în interiorul ei sau putem gândi out of the box. O putem transforma într-un curcubeu, un etern colorat - care apare după toate încercările la care noi, ca societate, am fost supuși de-a lungul timpului.


Societatea Digitală suntem noi. Tu și cu mine și cu toți cei care, forțați sau nu de circumstanțe, trăiesc digital. Iar în formula aceasta putem învăța unii de la alții ce înseamnă schimbarea. Prin exemple concrete, de la oameni simpli, care au reușit împreună. Iar la misiunea lor, adăugând un plus de valoare, putem contribui și noi, în felul nostru.

Din seria Povești dintr-un experiment natural (Stories From A Natural Experiment), Podcastul Digital Society lansează episodul dedicat Edu & Tech în România, în contextul epidemiologic al anului acesta, având în prim-plan digitalizarea accelerată. Trei voci reprezentative: Diana Andone, Andra Munteanu și Silvia Bogdan vorbesc despre demersul și contribuția lor la educație și tehnologie pe diverse planuri. Fiecare reprezintă o voce a noastră. Diana Andone vorbește pentru cei care au început să trăiască în mediul online, iar astfel participă la educarea și inițierea altora în acest proces. Andra Munteanu este vocea celor care nu vor să mai aștepte soluții, ci își doresc să lucreze activ la crearea lor. Iar Silvia Bogdan îi reprezintă pe aceia dintre noi care cred în tehnologia folosită pentru a augmenta capacitatea de învățare, punând preț pe bunăstarea colaborării între generații, acum și în viitor.


Diana Andone pune accent pe practici și politici publice legate de predarea și învățarea online și la distanță, de ani de zile, nu doar de când pandemia ne forțează să schimbăm ritmul. Ea este vicepreședinte la EDEN (European Distance and e-Learning Network) și Director al Centrului e-Learning de la Universitatea Politehnica Timișoara, și Împreună cu invitați de seamă din domeniu, organizează săptămânal cursuri de formare pentru elevi, studenți și formatori. Fiind pasionată de utilizarea tehnologiei în viața de zi cu zi, Diana Andone promovează utilizarea MOOCs (Massive Open Online Courses) și a resurselor deschise, și dezvoltă cursuri online în România, prin intermediul proiectului UniCampus.


Andra Munteanu este CEO la Narada, organizație activă din 2018, axată pe educație pornind de la firul ierbii, pe conectarea profesorilor cu oportunități din mediul business, pentru a răspunde nevoilor de învățare și dezvoltare ale copiilor. Andra și echipa au adus agilitate antreprenorială educației la nivelul grupurilor vulnerabile. Narada oferă Ministerului Educației un model colaborativ de succes pentru folosirea tehnologiei cu impact social, prin proiectul Reacție pentru Educație. Sub deviza „Educația continuă online”, proiectul răspunde nevoii pe care profesorii o au pentru a continua procesul educațional la distanță și oferă companiilor moduri de a se implica și a veni în sprijinul comunităților de învățare. Mesajul proiectului este cât se poate de clar: „Avem atât de multe piese de lego pe cât de mulți oameni sunt dispuși să intervină.”


Silvia Bogdan este președinte la Școala de Valori, organizație activă din 2009, concentrată pe educația orientată pe valori și investiție în dezvoltarea personală și autodescoperirea tinerilor. Școala de Valori îndrumă tinerii și le oferă training despre dezvoltare personală și cum să-și clădească o carieră profesională bazată pe pasiune. Invitația lor este „Hai în comunitatea celor care cred în educație! Împreună îi susținem pe tineri să-și creeze propriul viitor.” Prin tehnologie, aduc experiența de învățare mai aproape de comunitate, iar valorile lor sunt: autenticitatea, libertatea, integritatea și curajul. Educația online aduce cu sine beneficii precum: accesibilitate, economie de timp și confort, pentru că astfel fiecare învață din mediul în care se simte bine.


Cu alte cuvinte, fiecare participă și contribuie activ la educație folosind noile tehnologii în feluri diferite, dar pentru a atinge aceleași scopuri: a democratiza participarea la educație, a crea comunități, a crea vizibilitate, a conecta voci, a mobiliza. Concepte atât de importante pentru noi, dar mai ales pentru toate generațiile viitoare. Pentru că așa cum am declarat inițial: noi suntem viitorul. Iar prin pași mici, căpătând curaj, la fel ca Diana, Andra și Silvia putem contribui, la rândul nostru, la binele comun. Pentru că împreună creăm Societatea Digitală, uniți, dar mai ales gândind și outside the box. It’s time to - #Connect #Learn #Act.


Stay tuned! Ascultă episodul integral Edu & Tech în 06.08 la ora 6PM.


Bianca Dohan


(sursă imagine)