• digitalsocietypodcast

How to #connect #learn #act in Edu & Tech

Updated: Aug 24, 2020


#StoriesFromANaturalExperiment #EduAndTech #DigitalSociety


#IMbold


Din seria „Povești dintr-un experiment natural” (Stories From A Natural Experiment), Podcastul Digital Society v-a făcut cunoștință în episodul dedicat Edu & Tech în România cu trei voci reprezentative, care au vorbit despre demersul și contribuția lor la educație prin tehnologie. Diana Andone (Centrul de eLearning al Universității Politehnica din Timișoara), Andra Munteanu (Narada) și Silvia Bogdan (Școala de Valori), lideri ai organizațiilor lor, ne-au prezentat abordări diferite care se întâlnesc în puncte comune: democratizează participarea tuturor la educație, creează vizibilitate, construiesc comunități, mobilizează și conectează voci. Pentru a-și atinge obiectivele, s-au adaptat pe parcurs și s-au reinventat, la fel ca noi toți, atât de-a lungul anilor cât și în contextul actual. În timpul pandemiei, ritmul schimbărilor a devenit însă unul mai accelerat, iar spiritul civic augmentat, o necesitate pentru buna funcționare in the new normal. Misiunea noastră este să ducem mai departe povestea lor și vă propunem să vă lăsați inspirați de puterea exemplului și implicare în societate, pentru a vă crea propriile povești, demne de spus nepoților, despre schimbare. Însă până atunci...


Fiecare reprezintă o voce a noastră. Diana Andone vorbește pentru cei care au început să trăiască în mediul online și participă activ la educarea și inițierea celorlalți în procesul de învățare, pentru a crește astfel împreună. Andra Munteanu este vocea acelora dintre noi care nu vor să mai aștepte soluțiile, ci își doresc să lucreze activ la crearea și implementarea lor. Narada are scopul de a conecta proiectele profesorilor din sistemul public cu mediul de business. Și viceversa. Silvia Bogdan îi reprezintă pe aceia dintre noi care cred în tehnologia folosită pentru a augmenta, a dezvolta capacitatea de învățare, punând preț pe bunăstarea colaborării între generații, acum și în viitor. Școala de Valori ne îndeamnă ca împreună să îi susținem pe tineri să-și creeze propriul viitor.


Dr. Diana Andone este director al Centrului de e-Learning din Universitatea Politehnica Timișoara, cu responsabilități în planificarea și implementarea învățământului la distanță și a integrării utilizării tehnologiilor educaționale online, pentru toate formele de învățământ, prin Campusul Virtual UPT. Dr. Andone este profesor conferențiar în tehnologii multimedia și web, cu o activitate de cercetare intensă la nivel internațional, prin diverse proiecte cu finanțare europeană și multiple publicații (cu peste 17 cărți, 80 de lucrări științifice, 11 Best Paper Awards). Pasionată de utilizarea tehnologiilor în viața de zi cu zi, Diana promovează utilizarea resurselor deschise OER (Open Educational Resources) și MOOCs (Massive Open Online Courses), dezvoltând UniCampus. Scopul UniCampus este acela de a realiza și dezvolta primul Massive Open Online Course din România, ca o platformă virtuală online pentru cursuri în regim liber, gratuit, deschis pentru toată lumea. Procesul este unul simplu: alegi un curs, te înscrii pe platformă, începi cursul și înveți! :) Cei interesați se pot înscrie printr-un click aici.


În 2012 a primit titlul EDEN Fellow în cadrul European Distance and E-Learning Network, în 2014 a fost aleasă ca membru al Comitetului Executiv EDEN, iar din 2018 este vicepreședinte EDEN pentru Comunicare și Comunități. Dr. Andone este puternic implicată în activitatea comunității științifice la nivel național și internațional, dar și prin sprijinirea activității comunităților regionale de start-up, inovație, cultură și responsabilitate socială. Mai multe informații despre Diana Andone pot fi accesate aici.


Dr. Diana Andone (sursa foto: Diana Andone)


Andra Munteanu este antreprenor social în educație, inițiator și cofondator Narada. Experiența sa în educație a început în urmă cu 15 ani, în adolescență, când a devenit peer educator (educator între egali) într-un ONG național. Misiunea ei era să fie un educator eficient pe teme sensibile și comportamente de risc, pentru adolescenții din orașul său natal. De aproape 10 ani creează și ajută la dezvoltarea proiectelor de business de succes. Dar a continuat să se implice în proiecte de educație create de organizații din mediul de business românesc.


În ultimii ani, Andra a ales să combine experiența sa antreprenorială cu pasiunea pentru educație și să creeze împreună cu co-fondatorii săi, Narada, compania de antreprenoriat social a cărei misiune este să sprijine actualizarea sistemului educațional românesc la standardele profesionale și sociale ale secolului 21. Primul proiect al Narada este o platformă de finanțare a inițiativelor profesorilor care creează inovație în educație. Deși platforma funcționează pe un model antreprenorial, este o companie zero profit, care direcționează integral veniturile sale în susținerea proiectelor profesorilor.


Pe perioada stării de urgență, echipa Narada, completată de comunitatea de peste 100 de voluntari din toată țara, a pus bazele Reacție pentru Educație. Această inițiativă cuprinde patru proiecte care răspund nevoilor imediate ale profesorilor și elevilor, nevoi generate de starea de urgență și mutarea școlii în mediul digital. Printre cele patru proiecte se numără: o platformă de crowdfunding pentru profesori; narada.online - o platformă digitală dedicată adaptării educației în mediul online; NaradiX - un modul de învățare alternativă pentru adolescenți; și un studiu aplicat pe șapte comunități pentru a identifica, la firul ierbii, transformările care au avut loc odată cu mutarea actului învățării în mediul digital.


Andra Munteanu și echipa Narada sunt de părere că „doar acțiunile concrete generează impact. O schimbare, oricât de mică, dacă este multiplicată într-un timp suficient de rapid, provoacă transformarea profundă pe care ne-o dorim cu toții. Un singur proiect educațional nu va schimba educația, dar imaginează-ți forța a mii de astfel de proiecte.


Andra Munteanu (sursa foto: Andra Munteanu)


Silvia Bogdan este președinte la Școala de Valori, o organizație non-guvernamentală, non-profit. Aceasta îi îndrumă pe tineri să-și descopere valorile și să-și antreneze potențialul, iar astfel își dezvoltă atitudini și comportamente prosociale pentru a fi pregătiți pentru viitorul care este într-o continuă schimbare. Școala de Valori pune preț pe educația orientată pe valori și investiție în dezvoltarea personală și autodescoperirea tinerilor. Pe lângă familiarizarea ben