• digitalsocietypodcast

How to #connect #learn #act in Edu & Tech

Updated: Aug 24, 2020


#StoriesFromANaturalExperiment #EduAndTech #DigitalSociety


#IMbold


Din seria „Povești dintr-un experiment natural” (Stories From A Natural Experiment), Podcastul Digital Society v-a făcut cunoștință în episodul dedicat Edu & Tech în România cu trei voci reprezentative, care au vorbit despre demersul și contribuția lor la educație prin tehnologie. Diana Andone (Centrul de eLearning al Universității Politehnica din Timișoara), Andra Munteanu (Narada) și Silvia Bogdan (Școala de Valori), lideri ai organizațiilor lor, ne-au prezentat abordări diferite care se întâlnesc în puncte comune: democratizează participarea tuturor la educație, creează vizibilitate, construiesc comunități, mobilizează și conectează voci. Pentru a-și atinge obiectivele, s-au adaptat pe parcurs și s-au reinventat, la fel ca noi toți, atât de-a lungul anilor cât și în contextul actual. În timpul pandemiei, ritmul schimbărilor a devenit însă unul mai accelerat, iar spiritul civic augmentat, o necesitate pentru buna funcționare in the new normal. Misiunea noastră este să ducem mai departe povestea lor și vă propunem să vă lăsați inspirați de puterea exemplului și implicare în societate, pentru a vă crea propriile povești, demne de spus nepoților, despre schimbare. Însă până atunci...


Fiecare reprezintă o voce a noastră. Diana Andone vorbește pentru cei care au început să trăiască în mediul online și participă activ la educarea și inițierea celorlalți în procesul de învățare, pentru a crește astfel împreună. Andra Munteanu este vocea acelora dintre noi care nu vor să mai aștepte soluțiile, ci își doresc să lucreze activ la crearea și implementarea lor. Narada are scopul de a conecta proiectele profesorilor din sistemul public cu mediul de business. Și viceversa. Silvia Bogdan îi reprezintă pe aceia dintre noi care cred în tehnologia folosită pentru a augmenta, a dezvolta capacitatea de învățare, punând preț pe bunăstarea colaborării între generații, acum și în viitor. Școala de Valori ne îndeamnă ca împreună să îi susținem pe tineri să-și creeze propriul viitor.


Dr. Diana Andone este director al Centrului de e-Learning din Universitatea Politehnica Timișoara, cu responsabilități în planificarea și implementarea învățământului la distanță și a integrării utilizării tehnologiilor educaționale online, pentru toate formele de învățământ, prin Campusul Virtual UPT. Dr. Andone este profesor conferențiar în tehnologii multimedia și web, cu o activitate de cercetare intensă la nivel internațional, prin diverse proiecte cu finanțare europeană și multiple publicații (cu peste 17 cărți, 80 de lucrări științifice, 11 Best Paper Awards). Pasionată de utilizarea tehnologiilor în viața de zi cu zi, Diana promovează utilizarea resurselor deschise OER (Open Educational Resources) și MOOCs (Massive Open Online Courses), dezvoltând UniCampus. Scopul UniCampus este acela de a realiza și dezvolta primul Massive Open Online Course din România, ca o platformă virtuală online pentru cursuri în regim liber, gratuit, deschis pentru toată lumea. Procesul este unul simplu: alegi un curs, te înscrii pe platformă, începi cursul și înveți! :) Cei interesați se pot înscrie printr-un click aici.


În 2012 a primit titlul EDEN Fellow în cadrul European Distance and E-Learning Network, în 2014 a fost aleasă ca membru al Comitetului Executiv EDEN, iar din 2018 este vicepreședinte EDEN pentru Comunicare și Comunități. Dr. Andone este puternic implicată în activitatea comunității științifice la nivel național și internațional, dar și prin sprijinirea activității comunităților regionale de start-up, inovație, cultură și responsabilitate socială. Mai multe informații despre Diana Andone pot fi accesate aici.


Dr. Diana Andone (sursa foto: Diana Andone)


Andra Munteanu este antreprenor social în educație, inițiator și cofondator Narada. Experiența sa în educație a început în urmă cu 15 ani, în adolescență, când a devenit peer educator (educator între egali) într-un ONG național. Misiunea ei era să fie un educator eficient pe teme sensibile și comportamente de risc, pentru adolescenții din orașul său natal. De aproape 10 ani creează și ajută la dezvoltarea proiectelor de business de succes. Dar a continuat să se implice în proiecte de educație create de organizații din mediul de business românesc.


În ultimii ani, Andra a ales să combine experiența sa antreprenorială cu pasiunea pentru educație și să creeze împreună cu co-fondatorii săi, Narada, compania de antreprenoriat social a cărei misiune este să sprijine actualizarea sistemului educațional românesc la standardele profesionale și sociale ale secolului 21. Primul proiect al Narada este o platformă de finanțare a inițiativelor profesorilor care creează inovație în educație. Deși platforma funcționează pe un model antreprenorial, este o companie zero profit, care direcționează integral veniturile sale în susținerea proiectelor profesorilor.


Pe perioada stării de urgență, echipa Narada, completată de comunitatea de peste 100 de voluntari din toată țara, a pus bazele Reacție pentru Educație. Această inițiativă cuprinde patru proiecte care răspund nevoilor imediate ale profesorilor și elevilor, nevoi generate de starea de urgență și mutarea școlii în mediul digital. Printre cele patru proiecte se numără: o platformă de crowdfunding pentru profesori; narada.online - o platformă digitală dedicată adaptării educației în mediul online; NaradiX - un modul de învățare alternativă pentru adolescenți; și un studiu aplicat pe șapte comunități pentru a identifica, la firul ierbii, transformările care au avut loc odată cu mutarea actului învățării în mediul digital.


Andra Munteanu și echipa Narada sunt de părere că „doar acțiunile concrete generează impact. O schimbare, oricât de mică, dacă este multiplicată într-un timp suficient de rapid, provoacă transformarea profundă pe care ne-o dorim cu toții. Un singur proiect educațional nu va schimba educația, dar imaginează-ți forța a mii de astfel de proiecte.


Andra Munteanu (sursa foto: Andra Munteanu)


Silvia Bogdan este președinte la Școala de Valori, o organizație non-guvernamentală, non-profit. Aceasta îi îndrumă pe tineri să-și descopere valorile și să-și antreneze potențialul, iar astfel își dezvoltă atitudini și comportamente prosociale pentru a fi pregătiți pentru viitorul care este într-o continuă schimbare. Școala de Valori pune preț pe educația orientată pe valori și investiție în dezvoltarea personală și autodescoperirea tinerilor. Pe lângă familiarizarea beneficiarilor cu facilitățile pe care le oferă platformele de tehnologie, Școala de Valori își dorește să descopere și să activeze potențialul neexplorat al tinerilor și să-i îndrume către viitorul de succes pe care aceștia îl caută. Din 2019, Școala de Valori face parte din EduNetworks, o alianță de parteneri din educație și business care susține profesorii, directorii și părinții să transforme școlile din comunitățile lor. Aceasta reunește nouă organizații, 68 de specialiști în educație și 50 de mentori din business. Prin tehnologie, Silvia și echipa au adus experiența de învățare mai aproape de comunitatea noastră, valorificând beneficii de accesibilitate, economie de timp și confort ale educației online.


Cei peste 25 de ani de experiență în domeniul programelor educaționale o fac pe Silvia Bogdan să fie mai aproape de oameni și mai departe de viziunile pesimiste. Pentru ea, lumea gri a conflictelor nu există. De aceea a ales sa excludă această abordare învechită și ne provoacă acum la o nouă viziune: schimbul de experiență dintre generații.


Silvia Bogdan (sursa foto: Silvia Bogdan)


#Facts


În urmă cu 50 de ani, bunicii noștri își trimiteau scrisori, iar telefoanele mobile erau ascunse în sertarul pe care scria încă „doar un vis”. La începutul anilor 2000, nu ne gândeam niciodată că în doar două decenii vom avea acces nemărginit la Internet, resurse și mai ales - la informație. Online-ul a devenit nucleul informației pentru cei mai mulți dintre noi, dar cunoaștem oare felul în care îl putem utiliza în mod responsabil, educativ?


În articolul intitulat „The Virus Changed the Way We Internet”, The New York Times ne arată printr-o statistică realizată de Apptopia, cum în US oamenii au început să utilizeze tot mai mult și mai frecvent platforme precum: Zoom, Google Classroom sau Microsoft Teams. Platforme care asigură prin tehnologie accesul la educație, dar și la adaptarea noastră la munca remote, atunci când aceasta este posibilă.


Tot mai multă informație este disponibilă acum în online, iar digitalizarea, fie că suntem sau nu de acord, face parte din viețile noastre și este o schimbare inevitabilă, dar atât de benefică pentru noi ca societate. În prezent, în lume sunt 4,639,637,116 de utilizatori de Internet, iar numărul crește dintr-o secundă în alta. Conform Internet Live Stats, în jur de 40% din populația lumii are în prezent acces la Internet. Tu cum îți folosești superputerea?


Extra Goodies


Școala de Valori a lansat împreună cu Landartech - Școala Bunătății, cea mai mare campanie educațională și de fundraising demarată de copii pentru copii, în România. Programul promovează cultura blândeții, compasiunii și a generozității în rândul tinerilor și îi învăță totodată pe copii să facă fapte bune, fără să aștepte ceva în schimb. Școala Bunătății își dorește să folosească învățarea experiențială și jocuri special create, livrate de adolescenți prin metodă interactivă, pentru a modela comportamentul celor mici. Pentru a rezerva un loc în cadrul atelierelor accesați acest link.


BCR în colaborare cu alte companii a creat alături de Școala de Valori proiectul Școala de Bani, care se adresează copiilor cu vârste între 7 și 14 ani. Programul se desfăşoară într-un camion special amenajat, numit FLIP, a cărui remorcă modulară se transformă într-un adevărat loc de joacă cu dotări de ultimă generaţie, unde trainerii Școala de Valori le oferă celor mici ateliere interactive şi antrenante în grupuri de câte 15 elevi.” (sursa) Atelierele de educație financiară se desfășoară în perioada 9 iunie și 11 septembrie 2020, iar înscrierile se pot face prin acest formular ori prin email la adresa disponibilă pe website-ul organizației Școala de Valori.


În Reacție pentru educație, Narada pune la dispoziție Planul pentru educație și soluțiile disponibile. În funcție de nivelul de risc estimat au conturat două scenarii pentru educație și o matrice care indică: măsurile care trebuiesc activate; prototipul și măsurile de precauție pe care le iau; resursele umane și materiale necesare; alianța de organizații care face posibilă implementarea planului; instrumentele prin care mapează în timp real nevoile și criteriile după care pot fi scalate (cum, cât și în ce condiții). Întreaga matrice poate fi consultată accesând acest link.


La capitolul „Soluții”, Narada pune la dispoziția noastră, a tuturor, trei variante prin care fiecare poate să facă concret ceva în această situație. Profesorii pot completa acest formular prin care să comunice necesitățile, astfel încât Narada să le poată transforma în proiecte pe care să le propună pentru finanțare, în cazul în care criza prinde noi adâncimi. Companiile pot ajuta prin 1. încurajarea oamenilor din companie să se ofere voluntari, pentru a sprijini profesorii; 2. disponibilitatea de a contribui cu resurse de orice fel, dacă contextul va solicita acest ajutor și 3. prin recomandarea unei companii care poate contribui la rândul său cu orice fel de resurse. Iar noi, putem fi voluntari, completând acest formular. Dacă vrei să devii voluntar, îți va fi alocat unul sau mai multe cadre didactice în funcție de disponibilitatea ta de timp sau administrarea unui spațiu virtual asociat unui instrument de învățare pe care îl vei putea manageria chiar tu, în funcție de timp tău disponibil.


Centrul de eLearning UPT pune la dispoziția publicului o serie de webinarii practice despre educația și experiența online, ale tuturor din această perioadă. Problema căreia doresc să-i aducă o rezolvare este următoarea: Mulți dintre noi se luptă cu adaptarea la munca și predarea online, în special cei care au predat întotdeauna într-o clasă tradițională și li se solicită acum să se regrupeze rapid și să se pregătească pentru o perioadă mai lungă de „distanțare socială” educațională. Webinariile „Împreună Online” sunt organizate în colaborare de IEEE România, Asociația EDEN și Universitatea Politehnica Timișoara. Sesiunile săptămânale de o oră de webinar au loc în fiecare miercuri, de la ora 16:00, începând încă din 15 aprilie 2020. Aceste webinarii își propun să fie cât mai practice și concentrate pe provocările cotidiene, în spiritul educației deschise și al accesului liber la cunoaștere.


Pe blogul nostru mai puteți citi și seria #Inspiration. Coordonatoarea secțiunii, Erika Iszlai, a realizat două interviuri menite să ne inspire pe noi toți. Erika ne face cunoștință cu Mihai Frăcea și cu Sofia Băcanu. Primul interviu din seria #Inspiration spune povestea lui Mihai. La doar 17 ani a descoperit oportunitățile, dar și provocările tehnologiei. Cel de-al doilea, realizat în limba engleză, o are ca protagonistă pe Sofia, o elevă ambițioasă, de numai 16 ani, ieșită din tipare, care consideră că este timpul să schimbăm felul în care privim lucrurile & also that it’s time to #connect #learn #act. Mihai si Sofia au un mutual friend - un mentor - pe Radu Ticiu.


Radu Ticiu conduce CoderDojo, un proiect colaborativ desfășurat la nivel mondial, care oferă învățământ gratuit și deschis tinerilor, în special în domeniul programării. Un alt dojo inițiat de el este BioCoderDojo, dedicat abordării non-formale a educației elevilor pasionați de bioinformatică, biologie sintetică sau de domeniul eHealth. Legenda spune că mai multe detalii legate de activitatea lui Radu Ticiu vor fi împărtășite chiar de el, în curând, la Digital Society Podcast.


„Natura ne aseamănă, educația ne deosebește” după cum spunea Confucius odată. Cea din urmă stă-n puterea noastră să fie cultivată, dezvoltată și mai ales, folosită pentru a lăsa numai bine în urma noastră.