• digitalsocietypodcast

Noi roluri în pandemie, cu Dr. Octavian Jurma - Health & Tech


#DigitalSociety #StoriesFromANaturalExperiment #HealthAndTech


#IMbold


Dr. Octavian Jurma și-a asumat, mai mult din nevoie, rolul de analist al datelor publice legate de pandemie. În scurt timp, a devenit „autoritatea națională informală de analiză și predicție a dinamicii pandemiei în România.” Mai multe despre rolul său, dar și despre omul Tavi, am aflat în episodul dedicat Health & Tech, al Digital Society Podcast.


Octavian Jurma poartă multe pălării. Este fost reprezentant al mișcării studențești în Timișoara, revoluționar și fost deținut politic, cercetător în științe medicale, lider al unei mișcări sociale dinamice, Mișcarea Sinergistă, și om care crede nemijlocit în democrație - acea formă de guvernare care, practicată cu bună credință, ne permite și ne susține în a ne fructifica potențialul.


Dr. Octavian Jurma și-a urmat vocația: știința. A plecat în Statele Unite pentru studiile postuniversitare, a absolvit cursurile la University of Southern California și s-a întors în România, nu doar cu un doctorat, ci și cu o viziune sănătoasă a ce înseamnă respectul față de adulți în formare (a.k.a., studenți), față de profesii, față de cetățeni. De-a lungul anilor, Tavi și-a dezvoltat un set complex de abilități și competențe din domenii diferite. Când a revenit la prima sa dragoste, implicarea în zona civică, Tavi a avut cu ce să contribuie.


În episodul trei al Digital Society Podcast din seria „Stories From A Natural Experiment,” l-ați ascultat pe Dr. Octavian Jurma deschizând discuțiile despre sănătate, știință și tehnologie. Tavi a vorbit despre importanța și urgența analizelor de date publice legate de evoluția pandemiei în România, despre utilitatea abordării acestor analize folosind diferite metode de cercetare și perspective, dar și despre politica sănătății publice - un subiect atât de relevant în contextul în care ne aflăm.


Miza alegerilor locale și parlamentare, spune el, este aceea de a alege decidenții politici cu cele mai bune strategii de control a răspândirii virusului. Decidenții politici nu pot ignora răspândirea virusului în rândul populației, pentru că lipsa controlului asupra evoluției pandemiei afectează toate celelalte paliere de management administrativ și politic - economia, cultura, educația, și altele. Tavi ne duce înapoi câteva luni și ne povestește cum, încă de la începuturile pandemiei, „spațiul de comunicare din România a fost caracterizat de absența specialiștilor” și lipsa datelor publice complexe referitoare la dinamica răspândirii virusului. În acest context de incertitudine, el a început monitorizarea și analiza datelor publice legate de răspândirea SARS-COV-2 în România din nevoia de a fi informat, pentru a putea lua cele mai bune decizii pentru el și familia lui.


A început astfel să umple golul lăsat în strategia centralizată de comunicare a guvernului și autorităților. Cu cât numărul de oameni care îi urmăreau analizele a crescut, cu atât el s-a specializat mai mult în monitorizarea, analiza și predicția evoluției epidemiei în România. Curând a realizat că, în România, există o pătură socială enormă care este educată, interesată și care, mai presus de toate, are nevoie constantă de transparență, mai ales într-o situație de criză. Comunicarea vizuală a analizelor științifice în spațiul public răspunde acestei nevoi a oamenilor de a cunoaște și de a fi informați cu privire la ce se întâmplă în jurul lor. Astfel, Tavi a devenit pentru noi toți o sursă responsabilă de cunoștințe și un ajutor direct al comunității locale și a instituțiilor publice, în contextul pandemiei. În segmentul extra, „Analiza datelor epidemiologice” la episodul Health & Tech, el ne arată materiale interesante și utile pentru discuție (aici găsiți the show notes).


Înainte de criza sanitară, Tavi se preocupa cu analiza din punct de vedere social al fenomenului politic, care arăta că există un fel de mecanism social memetic, care formează și schimbă opinii în spațiul politic. Cunoscând un mic din mecanica aceasta și înțelegând complexitatea naturii umane, ca președinte al Mișcării Sinergiste, Tavi și echipa lui lucrează la identificarea și propagarea memelor sociale sănătoase, dar și la identificarea și stoparea celor toxice. El ne explică acest joc dinamic și ne convinge că, pentru a modifica pe termen lung aspectul și funcțiile sociale, mema cea mai importantă pentru o societate este cea a educației. În termeni concreți, argumentează Tavi, mema 10 pentru educație, adică 10% din PIB dedicate educației, trebuie să fie prioritar pentru România.


În articolul anterior din seria IMboldCând știința și tehnologia vin în ajutorul sănătății” întrebam ce ne sperie mai tare? Criza sanitară sau faptul că nu înțelegem suficiente despre ea? Și subliniam felul în care știința și tehnologia, puse în serviciul politicilor de sănătate publică, au așa-zisul efect ”WOW” de înțelegere și acțiune asupra tuturor. Încrederea și siguranța oamenilor derivă din transparența instituțională și colaborarea cu experți pentru gestionarea acestei crize. Invitatul nostru, Dr. Octavian Jurma, reprezintă esența societății digitale - leadershipul asumat al implicării în societate prin folosirea științei și tehnologiei pentru a educa, informa și a lua decizii mai bune.


Digitalizarea raportării cazurilor de infectare și gestionării focarelor de infecție la nivel local reprezintă o nevoie în adevăratul sens al cuvântului. Acest parteneriat între știință, tehnologie, sănătate publică și guvernare este un exemplu de bune practici. Cu toate dificultățile cu care se confruntă fiecare dintre noi, dar și cu toate incertitudinile generate de această criză, ne rămâne de făcut o alegere: așteptăm sau acționăm? Totul depinde de noi.


#ExtraGoodies


Digitalizarea accelerată a avut loc anul acesta pe diverse planuri și, îndrăznim să credem, că reprezintă un fenomen benefic. Pandemia ne-a schimbat definiția normalului și împreună suntem martorii schimbărilor domeniului sănătății publice cu ajutorul tehnologiei. În ritmuri diferite, ne îndreptăm spre adaptarea la IoT în domeniul medical, cu aplicații cros-sectoriale, de utilitate atât pentru specialiști, cât și pentru guvernanți și cetățeni simpli. Acest articol din revista de specialitate The Lancet, cea mai titrată publicație în medicină generală la nivel global, rezumă câteva exemple de aplicații ale tehnologiilor digitale în diferite țări, de la utilizarea acestora în informare și planificare, până la răspunsuri în timp real la criza sanitară generată de Covid-19.


Sursa: Budd et al. (2020). Digital technologies in the public-health response to COVID-19. Nature Medicine, 1-10


Desigur, cutia Pandorei rămâne deschisă atunci când vorbim de inegalitățile sociale și lipsa de acces la tehnologii sau educație digitală și tehnologică a multora. Acest rezumat făcut de cei de la UNDP este elocvent. Și sigur, mai trebuie multă dezbatere pe tema eticii mașinilor sau, mai precis, a algoritmilor construiți în mașinării digitale. Pentru mai multe detalii pe această temă importantă, ascultați interviul lui Azeem Azhar de la Exponential View, un podcast marca Harvard Business Review, cu Prof. vizionar Cesar Hidalgo, despre noua lui carte de etică în Inteligența Artificială, How Humans Judge Machines. Dar, facem progrese considerabile.


Tavi face parte din categoria acelor persoane care ne demonstrează că implicarea face într-adevăr diferența, în special în această perioadă. Iar cu doar o oră și jumătate dedicate pe zi și resurse proprii, Tavi generează impact social pozitiv și, contribuie, totodată la felul în care înțelegem și acționăm acum, la nivel individual și social.


Cel mai important takeaway de această dată este faptul că la misiunea lui Tavi putem contribui și noi. Reprezintă un efort care necesită în continuare implicare - pe partea de automatizare, comunicare, design, strategie, mobilizare. Iar fiecare dintre noi deține abilități unice, incredibile și utile în această criză. Singurul lucru extra de care avem nevoie este deschiderea; încrederea că împreună suntem mai mult decât suma abilităților noastre - pentru că împreună creăm Societatea Digitală, uniți, dar mai ales gândind și outside the box. A venit vremea să încercăm să ne asumăm și noi roluri noi.


It’s time to #Connect #Learn #Act.(sursă imagine)